Ana içeriğe atla

Aydınlatma ve İkaz Sistemi (Göstergeler)

Aydınlatma ve İkaz Sistemi

Araçların gece ve gündüz trafiği aksatmadan seyretmelerini sağlayabilmek için aydınlatma ve ikaz sistemlerine ihtiyaç duyulmuştur.

Aydınlatma ve İkaz Sistemi Parçaları

  • Akü
  • Kontak anahtarı
  • Aydınlatma ve ikaz lamba düğmeleri
  • Sigorta
  • Lambalar
  • Flaşör
  • Fren ve geri vites müşürü

Aydınlatma ve İkaz Sistemi Çalışma Prensibi

Kontak anahtarı açıldığında, aküden elektrik akımı çıkar. Sigortadan geçerek lamba düğmesine gelir. Lamba düğmesi açıldığında lambalara gider ve şasinin devresini tamamlar.

Aydınlatma ve İkaz Sistemi Bakımı ve Basit Arızaları

Aynı devreye bağlı lambalar yanmıyorsa sigortaya veya lamba düğmesine bakılır. Bir kısmı yanmıyorsa, yanmayan lambanın ampülü patlamış, kablo bağlantıları çıkmış ve paslanmış olabilir.
Sinyal lambaları yanmıyorsa sigortaya, yanmayan lambaya, flaşöre veya lamba düğmesine bakılır. Sinyal lambalarının biri yanmıyorsa, gösterge panelindeki uyarı lambası çok sık yanıp sönmeye başlar.
Sigorta attı ise aynı amperde yeni sigorta ile değiştirilmelidir. Sigortaya hiçbir zaman sigara kâğıdı veya tel sarılmaz.
Aynı devreye bağlı lambalardan biri yanmıyorsa, yanmayan lambanın ampülü yanmış veya kablo bağlantıları yerinden çıkmış olabilir.
Farlardan biri sönük, diğeri normal şiddetle yanıyorsa sönük olan farın kablo bağlantıları oksitlenmiş veya gevşemiş olabilir. Farlarınbakımı yapılırken, far ayarının da yaptırılması gerekir. Uzun hüzme farlar yakıldığında 100 metre, kısa hüzme farlar yakıldığında ise 25 metreyi aydınlatması gerekir.

Araçla yola çıkmadan önce, bilhassa gece yolculuğunda aydınlatma sistemi kontrol edilmeli, far camları silinmelidir.


Gösterge Sistemi

Aracın ön paneli üzerine sürücünün kolay görebileceği yere konulmuştur. Göstergeler arıza meydana gelmeden önce veya arıza meydana geldiği sırada sürücüyü uyarmak, aracın sistemlerinin çalışması hakkında bilgi vermek amacıyla konulmuştur.

Araçta Bulunan Göstergeler

Kilometre Saati: Aracın seyrettiği hızı, kilometre veya mil üzerinden gösterir.
Motor Devir Saati: Motorun devir sayısını birim zamanda gösterir.
Günlük Kilometre Sayacı: Dışarıdan kumanda ile sıfırlanabilen ve seyredilen mesafeyi kontrol eden göstergedir.
Yağ Göstergesi: Motorun yağlama yapıp yapmadığını gösterir.
Sıcaklık (Hararet) Göstergesi: Motorun ısısını gösterir.
Yakıt Göstergesi: Depodaki yakıt miktarını gösterir.
Şarj Göstergesi: Alternatörün elektrik üretip üretmediğini gösterir.
Jikle Göstergesi: Jiklenin çekili olup olmadığını gösterir.
El Freni Göstergesi: El freninin çekili olup olmadığını gösterir.
Zaman Saati: Günlük saati gösterir.
Dörtlü Flaşör Göstergesi: Aracın ön ve arkalarında bulunan dört adet sinyal lambasının yanıp yanmadığını gösterir.
Sinyal Göstergesi: Aracın sağa veya sola dönüşlerinde verilen sinyalde, sinyal lambalarının yanıp yanmadığını gösterir.
Kısa ve Uzun Hüzme Göstergesi: Kısa ve uzun hüzmeli farların yanıp yanmadığını gösterir. Uzun farlar yakıldığında gösterge panelinde mavi, kısa farlarda ise yeşil lamba yanmaktadır.
Sis Lambası Göstergesi: Bazı araçlarda bulunan sis lambasının yanıp yanmadığını gösterir. Bütün göstergeler, uyarı durumu ortaya çıktığında sürekli yanar. Ancak dörtlü flaşör ve sinyal göstergeleri aralıklı yanıp söner.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Araçların Tescil İşlemleri, Teknik Şartlar ve Muayeneler

Araçların Tescil (Kayıt) İşlemleri Bütün motorlu araçlar ile yönetmelikte zorunlu kılınan motorsuz araçların sahipleri, araçlarını tescil ettirerek tescil belgesini almak zorundadırlar. Motorlu araçların ve ağırlığı 0.75 tonun üzerinde olan römork ve yarı römorkların tescil işlemleri, Trafik Tescil Kuruluşlarınca yapılır. Ancak askeri araçlar ve ülkemizde askeri amaçla bulunan araçlar Türk Silahlı Kuvvetlerince, Raylı sistemli araçlar bağlı olduğu kurum tarafından, kamuya ait iş makinleri kendi kurumlarınca, özel ve tüzel kişilere ait iş makineleri ise tarımda kullanılanlar Ziraat Odaları, inşaatta kullanılan Ticaret, Sanayi veya Sanayi ve Ticaret Odaları tarafından tescil işlemleri yapılır. Araç sahipleri ilk defa tescil edilecek aracı satın alma ve gümrükten çekme tarihinden itibaren 3 ay içinde tescil ettirmek zorundadırlar. Tescil belgesi, başkasına satış ve devir halinde 1 ay süre ile üzerinde renk değişikliği veya teknik değişiklik yapılması ya da kullanım amacının değiştiri

İnsan Vücudunun Genel Yapısı

Vücut Yapısı lk yardım uygulamalarını kolaylaştırdığından dolayı vücut yapısı ile ilgili genel bilgilerin bilinmesi önemlidir. Hücre Canlılar hücrelerden oluşmaktadır. Vücudumuzun en küçük biyolojik yapıtaşıdır. Doku Aynı yapı ve görevdeki hücre topluluğuna denir. Epitel, kas, destek, sinir olmak üzere 4 grupta incelenir. Organ Dokuların birleşmesiyle oluşur. Mide, böbrek vs. Sistem Yaşamsal fonksiyonların yerine getirilebilmesi için organların birleşmesiyle oluşan yapıya denir. Dolaşım, solunum, hareket sistemleri vs. Önemli Vücut Sistemleri ve Organları Hareket Sistemi Kemikler: Kemikler vücudu ayakta tutan çatı yapısıdır. Hareket etmeyi ve sistemlerin kolay çalışmasın sağlar. Vücudumuzda 208 adet kemik iskeletimizi oluşturur. Kemikler yassı, uzun ve kısa olmak üzere üç türlüdür. Eklemler: Kemiklerin birbirine bağlandığı yapılardır. Oynamaz eklemler, yarı oynar eklemler ve oynar eklemler olmak üzere üç türlüdür. Kaslar: Çizgili kaslar, çizgisiz (düz) kaslar ve