Ana içeriğe atla

Araçların Işıklandırılması ve Işıkların Kullanılması

Araçların Işıklandırılması ve Işıkların Kullanılması

Araçlar, görmek ve diğer araçlar tarafından görülmek için ışıklandırılır. Araçların ön kısımlarında beyaz veya sarı, arka kısımlarında ise kırmızı ve portakal rengi ışıklar bulunur. Arka kısımda sadece geri manevra uyarı ışıkları beyaz olabilir.
Uzağı Gösteren Işıklar
100 metre mesafeyi aydınlatacak şekilde ayarlanmış olması gereklidir. Geceleri yerleşim birimleri dışında ve yeterince aydınlatılmamış tünellerde kullanılması zorunludur.

Yakını Gösteren Işıklar

25 metre mesafeyi aydınlatacak şekilde ayarlanmış olması gereklidir. Sürücülerin yeterli mesafeyi açık olarak görebildiği ve kendi aracının da yeterli uzaklıktan görülebildiği hallerde yakını gösteren ışıklar kullanılabilir.
Aydınlatmanın yeterli olduğu yerlerde, gündüzleri sisli, yağışlı ve görüşün yeterli olmadığı hava şartlarında, öndeki araç takip edilirken, öndeki aracı geçme sırasında yan yana gelinceye kadar ve karşılaşmalarda kullanılması zorunludur. Yakını ve uzağı gösteren ışıkların çok kısa süre ile sırayla yakılması uyarı anlamındadır.
Sürücüler geceleri öndeki aracı geçmeden önce öndeki aracı uyarmak ve ilerisi görülmeyen kavşak, dönemeç ve tepeüstü gibi yerlere yaklaşırken gelişini haber vermek için ışıkları ile uyarı yapmak zorundadırlar.

Kuyruk Işıkları (Arka Park Lambaları)

Kuyruk ışıklarının seyir esnasında yakını veya uzağı gösteren ışıklarla birlikte kullanılması zorunludur.


Sis Işıkları

Sis, pus, tipi gibi görüşün yeterli olmadığı hava şartlarında yakın veya uzak farlarla birlikte kullanılır. Bu gibi hava şartları dışında sis ışıklarının farlarla birlikte kullanılması yasaktır.

Arka Plaka Lambası

Arka plakayı 20 metre mesafeden okunacak şekilde beyaz ışıkla aydınlatıyor olmalıdır.

İç Lamba

Ücretle yolcu taşıyan araçlar iç lamba bulundurmak zorundadır ve bu lamba beyaz olmalıdır.
Dönüş ışıklarının “geç” anlamında kullanılması, sadece park veya sis ışıkları ile araç sürülmesi, karşılaşmalarda ışıkların söndürülmesi yasaktır.

İşaret Reflektörü


Normal hava şartlarında 150 metre mesafeden görülür bir kenarı 45 cm kırmızı renkli eşkenar üçgen ve kenar genişliği 5 cm‘dir. Yol yüzeyine konulduğunda ayak yapısı karayolunu kullanan diğer araçların rüzgarından devrilmeyecek sağlamlıkta olmalıdır ve motosiklet ve motorlu bisikletler hariç diğer bütün motorlu araçlarda 2 adet bulundurulması zorunludur.

Traktörlerde İşaret Reflektörü

Römork ve yarı römorkların arkasına diğer sürücülerin görebilmesi için takılacak olan yansıtıcı bir kenarı 35 cm eşkenar üçgen kırmızı renkli olmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Araçların Tescil İşlemleri, Teknik Şartlar ve Muayeneler

Araçların Tescil (Kayıt) İşlemleri Bütün motorlu araçlar ile yönetmelikte zorunlu kılınan motorsuz araçların sahipleri, araçlarını tescil ettirerek tescil belgesini almak zorundadırlar. Motorlu araçların ve ağırlığı 0.75 tonun üzerinde olan römork ve yarı römorkların tescil işlemleri, Trafik Tescil Kuruluşlarınca yapılır. Ancak askeri araçlar ve ülkemizde askeri amaçla bulunan araçlar Türk Silahlı Kuvvetlerince, Raylı sistemli araçlar bağlı olduğu kurum tarafından, kamuya ait iş makinleri kendi kurumlarınca, özel ve tüzel kişilere ait iş makineleri ise tarımda kullanılanlar Ziraat Odaları, inşaatta kullanılan Ticaret, Sanayi veya Sanayi ve Ticaret Odaları tarafından tescil işlemleri yapılır. Araç sahipleri ilk defa tescil edilecek aracı satın alma ve gümrükten çekme tarihinden itibaren 3 ay içinde tescil ettirmek zorundadırlar. Tescil belgesi, başkasına satış ve devir halinde 1 ay süre ile üzerinde renk değişikliği veya teknik değişiklik yapılması ya da kullanım amacının değiştiri

İnsan Vücudunun Genel Yapısı

Vücut Yapısı lk yardım uygulamalarını kolaylaştırdığından dolayı vücut yapısı ile ilgili genel bilgilerin bilinmesi önemlidir. Hücre Canlılar hücrelerden oluşmaktadır. Vücudumuzun en küçük biyolojik yapıtaşıdır. Doku Aynı yapı ve görevdeki hücre topluluğuna denir. Epitel, kas, destek, sinir olmak üzere 4 grupta incelenir. Organ Dokuların birleşmesiyle oluşur. Mide, böbrek vs. Sistem Yaşamsal fonksiyonların yerine getirilebilmesi için organların birleşmesiyle oluşan yapıya denir. Dolaşım, solunum, hareket sistemleri vs. Önemli Vücut Sistemleri ve Organları Hareket Sistemi Kemikler: Kemikler vücudu ayakta tutan çatı yapısıdır. Hareket etmeyi ve sistemlerin kolay çalışmasın sağlar. Vücudumuzda 208 adet kemik iskeletimizi oluşturur. Kemikler yassı, uzun ve kısa olmak üzere üç türlüdür. Eklemler: Kemiklerin birbirine bağlandığı yapılardır. Oynamaz eklemler, yarı oynar eklemler ve oynar eklemler olmak üzere üç türlüdür. Kaslar: Çizgili kaslar, çizgisiz (düz) kaslar ve

Aydınlatma ve İkaz Sistemi (Göstergeler)

Aydınlatma ve İkaz Sistemi Araçların gece ve gündüz trafiği aksatmadan seyretmelerini sağlayabilmek için aydınlatma ve ikaz sistemlerine ihtiyaç duyulmuştur. Aydınlatma ve İkaz Sistemi Parçaları Akü Kontak anahtarı Aydınlatma ve ikaz lamba düğmeleri Sigorta Lambalar Flaşör Fren ve geri vites müşürü Aydınlatma ve İkaz Sistemi Çalışma Prensibi Kontak anahtarı açıldığında, aküden elektrik akımı çıkar. Sigortadan geçerek lamba düğmesine gelir. Lamba düğmesi açıldığında lambalara gider ve şasinin devresini tamamlar. Aydınlatma ve İkaz Sistemi Bakımı ve Basit Arızaları Aynı devreye bağlı lambalar yanmıyorsa sigortaya veya lamba düğmesine bakılır. Bir kısmı yanmıyorsa, yanmayan lambanın ampülü patlamış, kablo bağlantıları çıkmış ve paslanmış olabilir. Sinyal lambaları yanmıyorsa sigortaya, yanmayan lambaya, flaşöre veya lamba düğmesine bakılır. Sinyal lambalarının biri yanmıyorsa, gösterge panelindeki uyarı lambası çok sık yanıp sönmeye başlar. Sigorta attı ise aynı amp