Ana içeriğe atla

Trafik Mevzuatı – Trafik İşaretlerinin Anlamları ve Bunlara Uyma Zorunluluğu

Trafik Polisinin Trafiği Yönetme Hareketleri

Yolun Trafiğe Açık Olması Durumu



Bir kavşağa geldiniz. Trafik polisi yolun ortasında şekildeki gibi duruyor ve size bakıyor. Yapmanız gereken yavaşlamak ve durmak.
Yine bir kavşağa geldiniz. Trafik polisi yolun ortasında aynı şekilde duruyor, fakat bu sefer size bakmıyor. Siz onu yandan, yani profilden görüyorsunuz. Bu durumda trafik polisine çarpmadan sağından geçebilirsiniz.

Yolun Trafiğe Kapalı Olması Durumu


Bir kavşağa geldiniz. Trafik polisi yolun ortasında şekildeki gibi kollarını açmış ve size bakıyor. Bu durumda yavaşlamalı ve durmalısınız.

Eğer trafik polisini profilden, yani yandan gördüyseniz sağından geçebilirsiniz.

Trafiğin Bütün Yönlere Kapalı Olması Durumu




Bir kavşağa geldiniz. Trafik polisi yolun ortasında şekildeki gibi kolunu kaldırdı ve size bakıyor. Bu durumda yavaşlamalı ve durmalısınız.


Trafiğin Hızlandırılması



Her zaman olduğu gibi yine bir kavşağa geldiniz. Bu sefer trafik polisi kolu ile şekildeki gibi “gel gel gel” gibi bir hareket yapıyor. Bu durumda polisi ezmemeye gayret göstererek hızlanmalı ve yolunuza devam etmelisiniz.

Trafiğin Yavaşlatılması



Şehirler arası bir yolda seyahat ediyorsunuz ve trafik polisi size bakarak şekildeki gibi kolunu aşağı indirip kaldırıyor. Bu durumda yavaşlamalı ve trafik polisinin bir sonraki komutunu beklemelisiniz.

Yanaştırma İşareti



Yine şehirler arası bir yolda seyahat ediyorsunuz ve trafik polisi size bakarak şekildeki gibi kollarını yanaşmanız gerektiği biçiminde konumlandırıyor. Bu durumda yavaşlamalı ve trafik polisinin belirttiği yere yanaşmalısınız.

Trafik Işıkları ve Anlamları


Kırmızı Işık


Yol trafiğe kapalıdır. Yeşil ışık yanana kadar hareket edilmemelidir.


Sarı Işık


Yol trafiğe kapanmak üzeredir. Duramayacak kadar hızlı gelen sürücüler yavaşlamamalı ve kavşağı geçmelidir.


Yeşil Işık


Yol trafiğe açıktır. Aksi bir işaret bulunmadıkça durmadan geçilir.


Yanıp Sönen Sarı Işık
İkaz ve “yol ver” anlamındadır. Yavaş, dikkatli ve temkinli bir şekilde geçilir.

Yanıp Sönen Kırmızı Işık

“Dur, kontrol et, sakıncalı bir durum yok ise dikkatli bir şekilde geç” anlamındır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Araçların Tescil İşlemleri, Teknik Şartlar ve Muayeneler

Araçların Tescil (Kayıt) İşlemleri Bütün motorlu araçlar ile yönetmelikte zorunlu kılınan motorsuz araçların sahipleri, araçlarını tescil ettirerek tescil belgesini almak zorundadırlar. Motorlu araçların ve ağırlığı 0.75 tonun üzerinde olan römork ve yarı römorkların tescil işlemleri, Trafik Tescil Kuruluşlarınca yapılır. Ancak askeri araçlar ve ülkemizde askeri amaçla bulunan araçlar Türk Silahlı Kuvvetlerince, Raylı sistemli araçlar bağlı olduğu kurum tarafından, kamuya ait iş makinleri kendi kurumlarınca, özel ve tüzel kişilere ait iş makineleri ise tarımda kullanılanlar Ziraat Odaları, inşaatta kullanılan Ticaret, Sanayi veya Sanayi ve Ticaret Odaları tarafından tescil işlemleri yapılır. Araç sahipleri ilk defa tescil edilecek aracı satın alma ve gümrükten çekme tarihinden itibaren 3 ay içinde tescil ettirmek zorundadırlar. Tescil belgesi, başkasına satış ve devir halinde 1 ay süre ile üzerinde renk değişikliği veya teknik değişiklik yapılması ya da kullanım amacının değiştiri

İnsan Vücudunun Genel Yapısı

Vücut Yapısı lk yardım uygulamalarını kolaylaştırdığından dolayı vücut yapısı ile ilgili genel bilgilerin bilinmesi önemlidir. Hücre Canlılar hücrelerden oluşmaktadır. Vücudumuzun en küçük biyolojik yapıtaşıdır. Doku Aynı yapı ve görevdeki hücre topluluğuna denir. Epitel, kas, destek, sinir olmak üzere 4 grupta incelenir. Organ Dokuların birleşmesiyle oluşur. Mide, böbrek vs. Sistem Yaşamsal fonksiyonların yerine getirilebilmesi için organların birleşmesiyle oluşan yapıya denir. Dolaşım, solunum, hareket sistemleri vs. Önemli Vücut Sistemleri ve Organları Hareket Sistemi Kemikler: Kemikler vücudu ayakta tutan çatı yapısıdır. Hareket etmeyi ve sistemlerin kolay çalışmasın sağlar. Vücudumuzda 208 adet kemik iskeletimizi oluşturur. Kemikler yassı, uzun ve kısa olmak üzere üç türlüdür. Eklemler: Kemiklerin birbirine bağlandığı yapılardır. Oynamaz eklemler, yarı oynar eklemler ve oynar eklemler olmak üzere üç türlüdür. Kaslar: Çizgili kaslar, çizgisiz (düz) kaslar ve

Aydınlatma ve İkaz Sistemi (Göstergeler)

Aydınlatma ve İkaz Sistemi Araçların gece ve gündüz trafiği aksatmadan seyretmelerini sağlayabilmek için aydınlatma ve ikaz sistemlerine ihtiyaç duyulmuştur. Aydınlatma ve İkaz Sistemi Parçaları Akü Kontak anahtarı Aydınlatma ve ikaz lamba düğmeleri Sigorta Lambalar Flaşör Fren ve geri vites müşürü Aydınlatma ve İkaz Sistemi Çalışma Prensibi Kontak anahtarı açıldığında, aküden elektrik akımı çıkar. Sigortadan geçerek lamba düğmesine gelir. Lamba düğmesi açıldığında lambalara gider ve şasinin devresini tamamlar. Aydınlatma ve İkaz Sistemi Bakımı ve Basit Arızaları Aynı devreye bağlı lambalar yanmıyorsa sigortaya veya lamba düğmesine bakılır. Bir kısmı yanmıyorsa, yanmayan lambanın ampülü patlamış, kablo bağlantıları çıkmış ve paslanmış olabilir. Sinyal lambaları yanmıyorsa sigortaya, yanmayan lambaya, flaşöre veya lamba düğmesine bakılır. Sinyal lambalarının biri yanmıyorsa, gösterge panelindeki uyarı lambası çok sık yanıp sönmeye başlar. Sigorta attı ise aynı amp